Στυτική δυσλειτουργία – Διάγνωση

Ερωτηματολόγιο

Στυτική δυσλειτουργία – Διάγνωση

Διάγνωση

Η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας απαιτεί εμπειρία αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις, αφού πολλές φορές τα αίτια είναι μεικτά και ως εκ τούτου η θεραπεία θα πρέπει να είναι στοχευμένη.stitiki dislitourgia-diagnosi

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Απαραίτητη είναι η λήψη πλήρους ιατρικού, ουρολογικού και ανδρολογικού ιστορικού. Στο γενικό ιστορικό, πρέπει να ερωτάται ο άνδρας για συνοδές παθήσεις (π.χ διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία κ.α), για λήψη φαρμάκων για άλλα νοσήματα, για χρήση αλκοόλ αλλά και τσιγάρων και ναρκωτικών ουσιών, για τυχόν χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο, στη σπονδυλική στήλη ή/και στον εγκέφαλο, για εφαρμογή ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας, για τραύματα κατά το παρελθόν καθώς και για τη συνύπαρξη νευρολογικών ή ψυχιατρικών παθήσεων. Στο ουρολογικό ιστορικό δίνεται έμφαση σε πιθανές ουρολοιμώξεις/προστατίτιδες που ενδεχομένως ταλαιπώρησαν ή ταλαιπωρούν τον ασθενή μας καθώς και σε ενδεχόμενες παθήσεις των όρχεων και του πέους. Όσον αφορά το ανδρολογικό ιστορικό, πρέπει να διευκρινίζεται ο χρόνος έναρξης του προβλήματος και πώς αυτό εμφανίστηκε (σταδιακά ή ξαφνικά), η παρουσία ή μη πρόωρης εκσπερμάτισης όπως και οι πιθανές θεραπείες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Περιλαμβάνει τον έλεγχο του πέους και των όρχεων (μέγεθος, σχήμα, σύσταση) καθώς και του προστάτη αδένα με δακτυλική εξέταση (όταν και εφόσον κριθεί απαραίτητο). Το πέος θα πρέπει να εξετάζεται σε στύση και σε χάλαση για τυχόν δυσμορφίες ή ινώδους κάμψης αυτού. Απαραίτητη επίσης θεωρείτε μια αδρή νευρολογική εκτίμηση καθώς και έλεγχος της περιφέρειας της μέσης (σε παχύσαρκους ασθενείς) αλλά και έλεγχος για συνυπάρχουσα γυναικομαστία, ακρομεγαλία και εξόφθαλμο, σημεία που υποδηλώνουν ορμονολογική διαταραχή.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ-ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία οι εξετάσεις που απαιτούνται για τη διερεύνηση της στυτικής δυσλειτουργίας ταξινομούνται ως εξής:

    1. Βασικές

• Γενική ούρων

• Σάκχαρο αίματος

    2. Γενικές

• Τεστοστερόνη ορού

• SHBG

• Prolactin

• Κρεατινίνη

• T3,T4, TSH

• Τριγκυκερίδια

• Χοληστερόλη

    3. Εξειδικευμένες

• Διερεύνηση νυκτερινών στύσεων (Rigiscan)

• Έγχρωμο Doppler των αρτηριών του πέους και

• Φαρμακο-σηραγγογραφία.

Ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία, θα πρέπει οπωσδήποτε να διενεργούνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Σε ασθενείς με πρωτοπαθή Σ.Δ

2. Σε νέους με ιστορικό τραύματος πυέλου ή περινέου, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για επέμβαση επαναγγείωσης.

3. Σε ασθενείς με ανατομικές ανωμαλίες του πέους που μπορεί να αντιμετωπισθούν χειρουργικά.

4. Σε ασθενείς με σύνθετες ψυχιατρικές ή ψυχοσεξουαλικές διαταραχές.

5. Σε ασθενείς με σύνθετες ενδοκρινοπάθειες.

6. Κατόπιν επιθυμίας του ασθενούς.

7. Για νομικούς λόγους (πριν από τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης, σε σεξουαλική κακοποίηση κτλ).

Αν από τα παραπάνω διαπιστωθεί απόκλιση από τις φυσιολογικές τιμές, ο έλεγχος συμπληρώνεται και με άλλες εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα προστάτη, αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έμφαση δίνεται στη συσχέτιση της στυτικής δυσλειτουργίας με καρδιολογικές παθήσεις. Έτσι είναι πλέον αποδεκτό ότι η Σ.Δ μπορεί να προηγείται ή να είναι το επακόλουθο καρδιαγγειακής βλάβης και για αυτό το λόγο θεωρείτε πλέον ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ στη διερεύνηση των ανδρών με προβλήματα στύσης.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Κλείστε Ραντεβού

Τηλέφωνο

211 2203710

-Learn more

Fax

211 2203711

-Learn more

Email

info@lekas-urology.com.

-Learn more
Ανδρολόγος Ουρολόγος Λέκας Αλέξανδρος

Ωράριο

Καθημερινά εκτός από Πέμπτες

-Learn more

Κινητό

6973982725

-Learn more

Φόρμα επικοινωνίας

Συμπληρώστε την φόρμα παρακάτω

-Learn more
Ημερομηνία Ραντεβού